Пандизчиите Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинес са се измъкнали от затвора почти като във филма на Владимир Янчев "Топло". Като по сценарии затворниците са преминали през парното помещение и са тръгнали по подземните коридори. Пътят им навън е почти безпрепятствен. Те е трябвало да разбият няколко заключени с катинар решетки и една зазидана врата. Филмът на Янчев разказва за трима майстори - парнаджии, които след като разбиват стени, за да прокарат парно в един блок изчезват. По-късно са открити в затвора и клиентите им ги измъкват един по един, благодарение на шефа на пандиза, за да си довършат работата навън.

Дали Шатката е гледал българския филм или неволно е копирарал заедно с Хосе измъкването от зандана, само те си знаят. Двамата са духнали през катакобите, които някога са използвани за изпълнението на смъртни присъди. Според източниците ни от затвора Хосе и Шатката са използвали подръчни средства, до които са имали достъп като парнаджии, за да разбият зазиданата врата, която и без друго от старост се е била изронила и не представлявала голяма трудност. След като пътя им е бил чист двамата бегълци се измъкнали от шахта на ул. "Майор Векилски".

Както съобщихме вече двамата са направили бягството между 18 и 23 ч. Малко след това надзирателите ги потърсили и установили липсата. Полицията е уведомена веднага и Хосе и Шатката са обявени за идздирване. Още снощи е съобщено и по граничните пунктове за двамата липсващи пандизчии.

Според обитателите на Софийския затвор двамата са подготвяли бягството отдавна, поне от няколко месеца. Те са работили на един от най-хубавите обекти в зандана заради разположението му. Парното се намира в сградата на следствения арест на ул. "Майор Векилски", а не в основната сграда на пандиза. Те са можели свободно да се движат на карето отпред и дори са били пускани да изхвърлят боклук до самия изход на външната стена на затвора, разкриха "колеги" на бегълците. По думите им Хосе не е трябвало да бъде на такъв обект, тъй като все още няма влязла в сила присъда. "Платил си е, сигурен съм, но на кой и колко не е ясно", категоричен е един от лишените от свобода, с който разговаряхме.

Хосе Мартинес е в затвора от началото на август 2011 година, когато заедно с трима българи извърши въоръжен грабеж в прохода Хаинбоаз.