Еврозоната официално излезе от рецесия през второто тримесечие, като регистрира растеж на БВП с 0,3%, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат, която публикува първите си данни.

Това е по-висок растеж от очакваното, тъй като анализаторите предвиждаха повишаване на БВП с 0,2% в периода април-юни след шест последователни тримесечия на спад. Това беше най-дългата фаза на рецесия в историята на еврозоната.

Добрата изненада е свързана с данните за растежа на германската и френската икономика, публикувани тази сутрин. Растежът и на двете страни беше по-висок от очакванията. В Германия той достигна 0,7% през пролетта. Потреблението и най-вече инвестициите чувствително са допринесли за съживяването на дейността, което възвръща позицията на Германия като локомотив на цялата еврозона.

Но изненадата дойде най-вече от Франция. Втората икономика в еврозоната не само излезе от рецесия, но също така регистрира по-голям растеж от очакванията на икономическата си дейност (0,5% спрямо прогнозираните първоначално 0,2%). Това е най-големият растеж на френската икономика от първото тримесечие на 2011 г.

Друга добра новина е, че Португалия също излезе от рецесия през второто тримесечие със скок с 1,1% на БВП за първи път от повече от две години насам. Но въпреки добрите новини е много рано да се мисли за победа, подчертават анализаторите.

Макар "еврозоната да излезе от рецесия, дълговата криза в най-крехките страни не е приключила", счита анализаторът Джонатан Лойнес от Кепитъл икономикс. Макар да има признаци на подобрение в Италия (спад на БВП с 0,2%) и в Испания (спад с 0,1%), двете страни продължават да са в рецесия и през пролетта. В Кипър икономическата дейност отново се е свила с 1,4% през второто тримесечие след спада с 1,7% през първото. Холандия също остава в рецесия през второто тримесечие със спад на БВП с 0,2%.