Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че възстановяването на икономиката е "на една ръка разстояние" след обявяването на данните за излизането на еврозоната от рецесия, но призова държавите членки на валутния съюз да продължат реформите.

"Трайното възстановяване на икономиката сега е на една ръка разстояние, но само, ако проявим постоянство по всички фронтове на нашия отговор на кризата - да запазим ритъма на икономически реформи, да възстановим контрола върху планината ни от дългове, както държавни така и частни, и да поставим жалоните на истински икономически и валутен съюз", съобщи Рен в своя блог.

Еврозоната официално излезе от рецесия през второто тримесечие, като регистрира повишаване на БВП с 0,3%, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат. Данните са по-добри от очакванията, тъй като анализаторите прогнозираха първоначално, че БВП ще нарасне с 0,2% за периода април-юни след шест поредни тримесечия на спад. Това беше най-дългата фаза на рецесия в историята на еврозоната.

"Тези данни, които са малко по-добри от очакванията, са добре дошли, но няма място за забавяне", смята Рен, който настоява за продължаване на структурните реформи за излизане от кризата. "Надявам се, че няма да има преждевременни декларации, самодоволство, заявяващо, че "кризата е приключила", защото всички знаем, че съществуват много големи препятствия за преодоляване", допълни Рен. Той даде за пример разликите в растежа между отделните страни и високата безработица в Испания и Гърция, където съществува риск за "загубено поколение".

"Не трябва да забравяме, че милиони европейски граждани продължават да страдат от кризата. Няма място за триумфалност", посочи от своя страна еврокомисарят за финансовите услуги Мишел Барние и също призова за "продължаване на структурните реформи за консолидиране на растежа". Той припомни, че структурните реформи не са синоним на строги икономии и така отговори на редовните критики към Комисията.

"Не, строгите икономии не са следваната от Комисията линия! А реформите, финансовата регулация и координацията на нашите политики", заяви Барние в Туитър и призова "да си вземем най-сетне заедно поуките от кризата и от слабостите ни!".