Малайзия публикува предварителния доклад за изчезналия малайзийски самолет, съобщи CNN.

Това е най-значителното огласяване на информация за полет MH370, изчезнал преди близо два месеца с 239 души на борда.

Докладът се състои от 5 страници и беше представен пред Международната организация за гражданска авиация. Той е обобщение на информацията, съобщена в течение на времето. Няма нови важни разкрития.

Докладът съдържа и аудио записи на разговори между пилотската кабина на самолета на Малайзия Еърлайнс и служителите от въздушния трафик, както и документи за товарите.

"Министър-председателят Наджиб Разак посочи като водещ принцип правилото, че доколкото съобщаването на определена част от информацията не пречи на разследването или на издирвателната операция, в интерес на отвореността и прозрачността, информацията трябва да бъде съобщавана пред обществеността", се казва в изявление на правителството на Малайзия.

Страната продължава да разследва какво се е случило със самолета. Тази седмица бившият директор на гражданското въздухоплаване на страната бе назначен начело на разследване, в което ще участват и членове на Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ и други чуждестранни авиационни агенции.

В доклада не се съдържа информация от разследването на малайзийската полиция за това дали има извършено криминално действие като терористичен акт.

Правителството на Малайзия беше силно критикувано заради хаотичната си първоначална реакция и коментарите пред медиите за изчезналия самолет. В хода на разследванията властите запазиха мълчание. Някои от роднините на пътниците гневно обвиниха правителството и авиокомпанията в некомпетентност и задържане на информация, което Малайзия отрича.

Самолетът на малайзийските авиолинии изчезна на 8-ми март на път от Куала Лумпур към Пекин с 239 души на борда. Смята се, че той се е разбил в Индийския океан, но мащабната издирвателна операция досега е безуспешна.