Докато потопеното във водите край Антарктида дърво остава непокътнато, поради липсата на микроорганизми, които да го разградят в ледените води, то китовите кости биват изядени бързо, установи проучване.

Открити са два нови вида червеи, които се хранят с мъртви кости. Много е вероятно биоразнообразието в ледените води да се окаже по-голямо от очакваното, според изследването.

Антарктида е напълно лишена от дървета поне от 30 милиона години насам, което означава, че освен потънали кораби, сравнително наскоро, няма дървени елементи в местната морска екосистема. Обратно - този регион е един от най-богатите на сезонно появяващи се китоподобни. Различни видове китоподобни идват да се хранят тук и някои от тях оставят костите си в морето.

Различни проучвания показват, че в повечето океани, дървените отломки и китовите кости стават част от хранителната среда за много морски микроорганизми, които се хранят с дърво (ксилофаги). Това се малки миди, които атакуват корпусите на корабите и червеи некрофаги, които пробиват дупки в костите на гръбначните животни.

Eкип от европейски и американски биолози потърси подобна екосистема във водите на Антарктика. Те потопили за повече от година на три различни места дъски от бор, дъб и китови кости, които след това извадили и подложили на лабораторни анализи.

Пробите от дърво, спуснати на повече от 500 метра дълбочина, се появили обратно почти непокътнати, без признаци на разпад или щети, причинени от морски организми.

За разлика от дървото, китовите кости били "силно заразени" с червеи, хранещи се с кости, идентифицирани като принадлежащи към нов вид, наречен Osedax antarcticus. "Всяка китова кост бе покрита с дебел слой от костоядни червеи. Наблюдавахме дори плътност от 202 екземпляра на 100 кв. см.", се казва в изследването, публикувано в британското научно издание "Proceedings of the Royal B."

Непознат преди 1996 г.

Прешлен потопен на трето място - най-близо до брега на ледения континент и само на двайсет метра дълбочина първоначално не показва признаци на наличие на костояден червей. "Но след няколко дни престой в един аквариум, наблюдавахме малко слуз в отвор в костта, което се оказа изключително малък екземпляр костоядно" - друг вид неизвестен дотогава червей (Osedax deceptionensis).

Преди това учените са познавали само пет вида Osedax, първият от които е сравнително наскоро идентифициран - през 1996 година. И всички живеят в много по-топли и по принцип по-дълбоки води. Тези данни потвърждават, че костоядните ларви са успели да превземат костите в рамките на по-малко от една година, пише Ейдриън Гловър (Adrian Glover) от Националния природен музей в Лондон.

"Възможно е нашите образци да не са били оставени достатъчно дълго, или размерът на дървото да е бил по-малък. Възможно е наличието на други морски бозайници да потиска ларвите" на ксилофагите, признават учените. Но подобни експерименти в други географски ширини показват, че дървото е "нападнато в рамките на три месеца, а в някои случаи една година е напълно достатъчна, за да го унищожат напълно", подчертават те.

От друга страна, бързата и масивна колонизация на некрофагите е особено важна. Тъй като китовете и другите китоподобни изобилстват във водите на Антарктида, учените подозират, че популацията на костоядните червеи е много по-голяма и разнообразна от прогнозираното досега.