Вероятността децата, родени от жени с наднормено тегло, да умрат преждевременно в зряла възраст, е с 35 процента по-голяма отколкото при тези с нормално тегло, сочи проучване.

Шотландски учени са наблюдавали 37 709 деца на 28 540 жени, родени между 1950 и 1976 година. Децата са били на възраст 34-61 по време на проучването, публикувано в онлайн изданието bmj.com. Изследователите са включили и данните за 6551 деца, починали преди началото на изследването. 21 на сто от майките при раждането са били с наднормено тегло (съотношение между телесна маса и височина от 25 до 29,9), а 4 процента - затлъстели (30 и нагоре).

"Вероятността да умрат преди да навършат 55 години при децата от затлъстели майките е с 35%, а при тези на жените с наднормено тегло 11%, в сравнение с тези на майки с нормално тегло", казва съавторът на проучването Ребека Рейнолдс, професор по метаболитна медицина в Единбургския университет. Екипът посочва също така, че рискът от сърдечно-съдови заболявания при децата на майки с наднормено тегло е с 42 процента по-голям.

"Резултатите показват, че вътрематочната среда (утробата) има решаващо значение и дълготраен ефект върху риска от преждевременна смъртност на поколението", се казва в изследването.

Други изследвания показват, че условията, при които се развива плодът в утробата на майката, могат да доведат до такива трайни промени, като контрола върху апетита и метаболизма.

"Стратегии за оптимизиране на теглото преди бременността са спешно необходими", посочва екипът, имайки предвид, че всяка пета бременна жени във Великобритания е с наднормено тегло. "Също така трябва да се помисли за даване на съвети за начина на живот на децата от майки с наднормено тегло и ранно наблюдение на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания като високо кръвно налягане, кръвна захар, липидите в кръвта и пушенето", добави Рейнолдс.

Според Световната здравна организация, повече от 1,4 милиарда възрастни на 20 и повече години са с наднормено тегло през 2008 г. - число, което почти се е удвоило от 1980 г.

Повече от една трета от възрастните са с наднормено тегло през 2008 г., а 11 на сто страдат от затлъстяване. Най-малко 2,8 милиона възрастни умират всяка година в резултат на здравословни проблеми, свързани с теглото.