Безвъзмездни консултации за хора с кардиологични проблеми ще се провеждат всеки петък в Токуда до края на август, съобщават от болничното заведение.

Прегледите са посветени на контрола и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и ще се извършват от водещите лекари със значителен опит в областта на инвазивната кардиология, ехография и ритмология от Клиниката по Кардиология в Токуда. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/403 4646, 02/403 4912, 02/403 4000.

Високите температури през летния сезон са предпоставка за зачестяване на оплакванията, свързани със сърцето и кръвното налягане. "Препоръчва се предпазване от прегряване, от продължително излагане на слънце в обедните часове и от тежки физически усилия при високи температури" – предупреждава д-р Валери Гелев, началник на Клиниката по Кардиология в японската болница.

Профилактичните прегледи имат съществена роля за наврeменното диагностициране на рискови пациенти с установено високо кръвно налягане, наднормерно тегло, диабет, исхемична болест на сърцето, както и за последващото следене на състоянието им с повишено внимание.

В световен мащаб ръстът на сърдечно-съдовите заболявания започва да се овладява, благодарение на усъвършенстването на инвазивната кардиология, честото посещаване на профилактични прегледи и дългосрочното проследяване на състоянието на пациенти с установен катдиологичен проблем. "Това искаме да постигнем и у нас – устойчиво намаляване броя на сърдечно-съдовите заболявания и на случаите с фатален изход, дължащи се на тях." – казва д-р Гелев. "В това отношение важна роля има новооткритата ангиографска лаборатория в Токуда, където процедури и операции извършват както наши, така и чуждестранни инвазивни кардиолози от най-високо ниво" – допълва той.

От безплатните прегледи всеки петък до края на август могат да се възползват всички, които имат кардиологични оплаквания или съмнения, както и всички, които желаят да проверят състоянието си. Пациентите с поставена диагноза е необходимо да носят цялата си налична медицинска документация. Безплатните консултации са част от дългосрочна кампания на Токуда за превенция на сърдечно-съдови заболявания за рискови групи пациенти. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/403 4646, 02/403 4912, 02/403 4000.