С промени в Устройствения правилник на Агенция "Митници" правителството създава от 1 септември т. г. митница в гр. Видин. Мотивите за това са свързани с построяването и пускането в експлоатация на Дунав мост 2.

Според статистическите данни, само за две седмици по съоръжението са преминали 31 568 МПС, от които над 11 хил. тежкотоварни автомобила. Във Видин е изграден модерен митнически терминал за проверка, изцяло финансиран със средства на Европейския съюз. На територията на областта се намират и два сухопътни гранични контролно-пропускателни пункта – на границата със Сърбия при Брегово и при Връшка чука. В областта има и няколко пристанища на р. Дунав, както и Свободна зона.

С допълненията в Устройствения правилник в структурата на Митница Лом се създава Митническо бюро Монтана.

Промените в организационната структура на АМ целят засилването на дейността на митническите органи в областта на митническия контрол и борбата с нарушенията на митническото и акцизното законодателство, както и предприемането на ефективни действия за повишаване на събираемостта на публичните държавни вземания. С въвеждане на новата организация на структурите се предвижда увеличаване на числеността на персонала на АМ с 13 бройки и съответно намаляване на общата численост на служителите в НАП. Обезпечаването с административен капацитет на новите структурни звена ще се осъществи и чрез промяна на общата численост на Централно митническо управление с 10 щатни бройки.

С оглед намаляване на регулаторната тежест за бизнеса, с постановлението се прави промяна в тарифата за таксите, които се събират от Агенция "Митници". Отменя се таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от ДОПК, събирани от митническите органи. От 1 януари 2013 г. удостоверенията се издават от началниците на съответните митници, като за улеснение на лицата е изготвена форма на заявление, която е достъпна на интернет страницата на агенцията. Отменя се и таксата от 10 лв. за предоставяне на справки от регистъра на митническите агенти.