Ахмед Доган може да бъде принудително доведен в съда на следващото заседание по делото срещу Октай Енимехмедов.

Тази сутрин Софийски градски съд не даде ход на делото срещу обвинения в умишлен опит за убийство на Доган – Октай. Съдът разпореди това, след като се оказа, че нито Доган, нито негов представител не присъстват на днешното заседание, поради което не беше даде ход на делото. Оказа се, че призовката е получена от неговата охрана. Ако той посочи обективни причини за своето неявяване и дойде на следващо заседание ще бъде даден нормално ход на делото.

При влизането си в съдебната зала и при излизането си Октай Енимехмедов не каза нищо пред журналистите. На заседанието присъства и неговият брат. Преди заседанието на съда Метин Енимехмедов му пожела късмет. Той не поиска да коментира делото, но след като то стартира с фалстарт говори много пред медиите. Метин Енимехмедов каза, че се надява, но в същото време и не вярва в съдебната система. Той сподели, че също се е сблъсквал с нея. Метин каза, че е разочарован от политиката, която води ДПС.

Следващото заседание на Софийски градски съд по делото на Октай е насрочено за 24 септември от 10.00 часа.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Октай Енимехмедов, нападнал публично пред камерите лидера на ДПС, за опит за убийство на Ахмед Доган. Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. На 9 юли Софийска градска прокуратура и внесе в Софийски градски съд и обвинителния акт.

На драматичната VIII-а Национална конференция на ДПС на 19 януари тази година имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста.

Ситуацията коренно се измени, когато млад мъж с пистолет се появи на трибуната – 25-годишният Октай Енимехмедов. Той излезе на подиума с насочен пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си на конференцията и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу Октай. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може. След като бе смазан от бой, нападателят, на който се видя карта за акредитация за форума, бе изведен от залата.

Октай Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. Повдигнато му бе обвинен в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 29 януари Софийския градски съд го остави за постоянно в ареста. На 13 март Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов.

В средата на месец юли Административният съд София – град отмени и заповедта на ген. Тодор Коджейков за уволнението на Георги Райков заради инцидента с Доган. Райков обжалва заповедта, с която беше уволнен от НСО след инцидента с бившия председател на ДПС. Делото му Административният съд започна в началото на април, а в рамките на заседание през май бяха разпитани двама служители на НСО, очевидци на инцидента. Според адвоката на Райков и бивш министър на вътрешните работи, Емануил Йорданов те са потвърдили пред съда думите на Райков, че той е поискал по-сериозна охрана за националната конференция на ДПС.

Междувременно, вече седем месеца разследващите органи не могат да установят кои делегати от конференцията на ДПС, нанесоха тежък побой над Октай. Досъдебното производство продължава да е срещу неизвестен извършител, въпреки че част от имената на биячите излязоха в някои медии, наблюдаващият прокурор е поискал от МВР да извърши официална идентификация на лицата. Запознати твърдят, че забавянето на разследването идва от МВР, което все още не е установило всички замесени в побоя делегати.