Дигитализацията не се спира пред нищо. Цифровизацията вече проникна и в погребалното дело.

Паметните плочи с екранчета от течни кристали, показващи снимки и видеа на покойника, вече са лански сняг, твърди германският каменоделец Андреас Розенкранц. Излизат от мода и надгробните плочи с вградени в тях високоговорители, от които звучи любимата музика на починалия.

Последен писък на модата са паметниците с т.нар. кю-ар кодове. Розенкранц и неговата фирма се специализират вече в гравиране върху надгробни плочи на въпросните кодове - малките, хаотично разпръснати черно-бели квадратчета за смартфони и таблети, които препращат потребителя към видеа и текстове в интернет. Цената на подобна гравюра върху надгробен паметник е най-малко 2 500 евро, а гравюра върху по-скромна надгробна плоча излиза 300 евро.

В Германия Розенкранц и фирмата му са сред пионерите в бранша. За разлика от японците, при които кю-ар кодовете върху надгробни плочи от няколко години вече са много търсена услуга, германците все още са доста скептични. А може би и по-консервативни - в много германски гробища не е позволено да се нарушава по такъв начин мира на блаженопочившите.

Розенкранц вече осъществява и друга идея - използва линкове за връзка със сайтове за некролози и виртуални гробища. Той си сътрудничи например с австрийския портал Аспетос, който предлага включително траурни форуми.

Мнозина изразяват скръбта си по починали близки или приятели и в техните лични профили във фейсбук. Така профилите остават активирани още дълго след смъртта им и дават възможност на скърбящия да продължи близостта си с обичания човек поне във виртуалното пространство. В такива профили може да се прочете включително следното: "Надявам се, че си добре там, горе. Пак ще се видим".