Времето се оправя, ама след празниците. В края на май расте опасността от градушки

Април е рекорден по валежи за София, паднали са 150 литра на квадратен метър. Подобрението му е значително, предишният е от 1937 г., когато са се извалели 122 литра на квадратен метър. Това обобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

Равносметката за страната като цяло е от 2 до 4 пъти повече дъжд над нормата. Под нея са валежите само в Югоизточна България и по Черноморието. Аномалии в температурите нямаше.

Май започва, както завърши април - с чести краткотрайни превалявания.

Днес и утре главно в следобедните часове ще вали и прегърмява. Максималните температури ще са между 17 и 23 градуса. Повече слънце ще има на 3 май. Тогава термометърът ще достигне до 20-25 градуса. Дъжд ще падне в планините и в северозападните райони.

На 4 май ще вали в цялата страна. Очакват се и гръмотевични бури. Причината е проникването на по-хладен въздух от северозапад. Под негово влияние температурите ще се понижат и в нощта срещу 5-и в планините ще вали сняг. През деня ще е хладно, ветровито, но облаците ще се разкъсат, уточни метеорологът.

Валежите са малко вероятни на Гергьовден. Ще е слънчево. Максималните температури ще са между 15 и 20 градуса.

Май също ще е с валежи над нормата, но с температури около нея.

След празниците ще се затопли, каза още Симеон Матев. Нови валежи се очакват в началото и в края на второто десетдневие. В средата ще е по-топло и предимно слънчево.

През последните дни на май ще е топло, но ще има обичайните краткотрайни валежи и гръмотевични бури в следобедните часове. Тогава расте и опасността от градушки.

В края на месеца времето ще става все по-подходящо за откриване на плажния сезон и по нашето крайбрежие. Затова ще допринасят както повечето слънчеви часове в сравнение с вътрешността на страната, така и повишението на температурата на морската вода. Обикновено в последните дни на май тя се затопля до 18-20 градуса.