Двама мъже и една жена отиват на съд за документна измама и източване на пари от фирма за бързи кредити. Тримата изтеглили пари за 18 души, които уж получили по 600 лева заем.
Престъпната тройка е действала в Горна Оряховица, където само за няколко месеца в края на 2010 г. е успяла да присвои 10 800 лв. Случаят е събран в 15 тома и разследван от следовател. Обвинителният акт е на прокуратурата в Горна Оряховица.

51-годишната Марияна Чергиланова работила на граждански договор към френска компания за бързи кредити. Между нея и дружеството имало сключено споразумение за дистрибуторство от 1 юни 2009 г. По силата на договора жената от Долна Оряховица била „личен консултант”, приемала поръчки за сключване на договори за личен заем от името и за сметка на фирмата, пише „Борба”.

Тя трябвало активно да търси клиенти за сключване на договори за заем съгласно условията, определени от дружеството. Марияна трябвало да събира погасителни вноски по представени от името и за сметка на дружеството лични заеми в брой, да отчита приетите изплатени погасителни вноски с издадени касови бонове, отразени в дневния отчет, да депозира събраните суми за съхранение в локалния офис на дружеството.

През 2010 г. служителката влязла в контакт с 36-годишния Димитър Косев от Полски Тръмбеш. Между другото той в момента бил в чужбина и не е ясно как ще бъде призован за съд. Освен това е осъждан и добре познат на властите у нас.

26-годишният младеж пък е син на известния местен измамник Мекото, лежал в затвора за далавери с чужди земи преди няколко години. През 2006 – 2007 г. Мехмед Мекото, вече около 50-те, служителка в местната поземлена комисия, с която живее на семейни начала, и още един успяха да отмъкнат около 30 000 лв. от измами с над 145 дка чужди ниви. Сега синът на Мекото постоянно се забърква в криминални истории и вече има осъдителни присъди зад гърба си. Преди време Гюрай бе отвличан заради дълг от 5000 лева, а извършителите накрая бяха оправдани от съда.

Гюрай често ползвал заеми от фирмата и минавал за един от редовните клиенти. Заради това познавал и Марияна Чергиланова. През 2010 г. тя и Димитър Косев влезли в контакт, първо служебно.

После Косев предложил на Гюрай да подписва различни документи за кредити от името на различни физически лица, като срещу това ще получава парична сума. Обяснил, че документите ще ги представят на Чергиланова, която да ги оформи като кредити в дружеството и за получаване на парични средства. Двамата авери от Полски Тръмбеш започнали да фабрикуват фалшиви договори за кредити по 600 лева.
„Шефката” Марияна пък изготвяла становища към договорите, в които отразявала, че е посещавала лично домовете на физически лица и е получавала лични впечатления от тях, после представяла посочените документи пред фирмата и въз основа на тях от името на дружеството били отпускани кредити.

Парите били получавани лично от обвиняемата от касата на фирмата в офиса в Горна Оряховица срещу разходен касов ордер. Марияна трябвало да предава сумите на съответните физически лица, от чието име били съставяни документите. В съответните графи „съгласие на заемателя” обаче подписи полагали Гюрай и Димитър. Така на практика те дали реална възможност на 51-годишната служителка да присвоява пари от компанията и за сметка на нищо неподозиращи мними клиенти.

Измамените мними клиенти са 18 души. Всички по документи дължат на по 600 лева без лихви и просрочия, но не знаят, че са ползвали бързи кредити, защото не са ги получавали. Сред свидетелите по съдебното дело има дори хора, които са били в чужбина, когато уж са подписвали документи за кредит.

Част от хората пък по различни причини и по различно време са правили запитвания в офиса на дружеството в Горна Оряховица за условията за ползване на бърз кредит, но после са се отказвали. Престъпната тройка обаче се снабдявала с данните на хората и представяла в документацията, че те са кредитоискатели. Накрая от „Париба” тръгнали да търсят парите си и така стигнали до измамната комбинация.

Сред най-любопитните случаи е на мъж от Масларево, който бил нает за строител на къщата на Димитър Косев. Човекът един ден забелязал, че му няма личната карта от дрехите, а на другия ден била върната на мястото си. Междувременно обаче строителят се оплакал в полицията. Оттам разузнали, че документите били ползвани от Гюрай Ашимов за обмяна на евро в Полски Тръмбеш и после върнати на мъжа. Освен това той станал по неволя кредитополучател на бърз заем от 600 лева и научил за това, когато фирмата почнала да търси за връщане на парите. Графична експертиза и свидетели обаче доказали при следствието, че човекът никога не е получавал пари назаем от тази фирма и е станал жертва на измама.