Европейският вицешампион по ориентиране при мъжете от 2012 г. Кирил Николов - Дизела започва утре вечер уникално планинско изкачване - за 1 денонощие да стъпи на Ботев, Вихрен, Мусала, Руен и Черни връх. Организатор е комапанията за спортна екипировка "Екско спорт", която всяка година през есента поема грижата за популярното екстремно състезание "Адвенчър Къп".

Стартът утре ще е в 19:30 часа от Калофер към най-високия връх на Стара планина. През нощта състезателят ще поеме от хижа "Вихрен" към едноименния първенец на Пирин. След това призори Дизела ще продължи от местността "Трите буки" край Кюстендил към Руен. След Осоговската планина маршрутът води към Боровец, откъдето ще започне походът на Дизела към най-високия връх на Балканите Мусала. Вдруги ден по обяд Кирил Николов ще се придвижи към Драгалевци, откъдето ще поеме към Черни връх. Над 20 души екип ще придружава смелия ориентировач и катерач. Сред подбраните специалисти има авторитет от планинската контролно-спасителна служба. Нощта крие опасности, възможни са и неприятни промени в атмосферните условия, но Дизела има богат състезателен опит по тъмно, както сподели той в Пресклуб "България". Участник е в най-големите международни щафети по ориентиране в скандинавските страни, където стартовете са обикновено нощем. В кариерата си има пробягани над 50 хиляди километра и куп медали и призови места.

Личната му треньорка Наталия Величкова, която има безспорен принос за всички успехи на своя възпитаник, подкрепя от самото начало идеята за този своеобразен планински маратон. Това е най.-силната реклама, която федерацията прави на нашия спорт, добави наставничката, която е член на Управителния съвет на централата. Величкова е сигурна, че опитът на Дизела ще проправи път за неговите последователи, които ще искат да подобрят рекорда му. Най-класният ни ориентировач отсега е наясно със следващия екстремен проект за 2014 г, но го пази в тайна. Ще го реализира в чужбина и пак ще е свързан с планински върхове, издаде Дизела.