Активисти на движението Грийнпийс се опитаха да препречат пътя на кораб на руския петролен гигант Роснефт, извършващ тестове в Баренцово море. Според природозащитниците действията на петролната компания вредят на арктическата екосистема.

От Роснефт опровергаха твърденията на Грийнпийс и заявиха, че сеизмичните изследвания, които извършват в момента, са под стриктен контрол. Ледоразбивачът на Грийнпийс Арктик сънрайз е наближил наетия от Роснефт Академик Лазарев, а след това еколозите са пуснали на вода високоскоростни лодки, които започнали да се въртят около другия плавателен съд на дистанция около 100 м. "Събираме доказателства, демонстрираме присъствието си и показваме какво се върши там. Петролните компании си въобразяват, че могат да действат в отдалечени райони на земята без всякакви скрупули", казал по сателитен телефон един от екоактивистите пред АФП.

Сеизмичните тестове целят създаването на подводни карти и са подготвителен етап преди започването на пробни сондажи. Според екоактивистите децибелите на взривовете, съпътстващи тестовете, можели да доведат до оглушаване или дори да убият морските бозайници. От Арктик Сънрайз се свързали с капитана на Академик Лазарев и поискали незабавно да прекратят проучвателната си дейност. След като ги изслушал, капитанът прекратил връзката.

Разработването на огромните енергийни резерви в Арктика е стратегически приоритет за Роснефт. Компанията е подписала договори за съвместна работа с гиганти като Бритиш петролиъм, ЕксонМобайл и Статойл. От Грийнпийс обвиняват западните петролни гиганти за желанието им да работят в Русия, тъй като там се възползвали от занижените стандарти за защита на природната среда.