Вместо 10% плътността на застрояване в 100-метровата зона от брега на Черно море става 20%. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Това означава, че ако досега устройствените планове на селищата са допускали върху 1 декар да се застроят 100 кв. метра, в бъдеще ограничението ще е 200 кв. метра. Максималната височина ще е 7,5 метра, т.е. колкото двуетажна къща, пише „Труд“.

Без почти никакви дебати се прие и възможност търговските обекти по плажовете да се разполагат не върху 2% от активната им площ, а върху 2% от цялата, което е около 2 пъти повече.

С цел да улеснят още повече концесионерите, депутатите гласуваха те да се категоризират и концесионната такса да се определя в зависимост от това дали плажът е близо до град, село или национален курорт.

Отпада и автоматичната забрана за строителство между 15 май и 1 октомври. Занапред срокът на ветото ще се определя от общинските съвети.

Проектът първоначално бе внесен в Народното събрание от правителството, но впоследствие към него със свои предложения се присъедини и ГЕРБ, чиито народни представители гласуваха еднакво с останалите депутати в пленарната зала вчера.