Благодарим ти, Fox News! С преливащо от конфузно нелепи въпроси интервю американският ТВ канал изстреля в списъка на бестселърите една наистина добра книга за Исус. И каза много за предразсъдъците и нетолерантността, пише влиятелният германски вестник Ди Велт.

Става дума за книгата на известния теолог и професор в Калифорнийския университет Реза Аслан, излязла под заглавие "Фанатикът. Животът на Исус от Назарет". Авторът е представен от водещата в началото на телевизионното шоу като "бивш християнин, върнал се към исляма"- религията на неговите предци. Оттук нататък книгата се превръща в обект на критики най-вече заради вероизповеданието на автора. Такъв е и първият въпрос на водещата към Аслан – как така е написал книга за основателя на християнството, след като самият той е мюсюлманин? Авторът учтиво уточнява самоличността си – теолог с четири дипломи, безупречно владеещ библейски гръцки език, от две десетилетия изследовател на основите на християнството и не просто мюсюлманин, пищещ за Исус, а експерт по история на религиите.

В разговора водещата цитира критични коментари от рода на този, че книгата не е историческа разработка, а просто мнение на един образован мюсюлманин за Исус. Реза Аслан подчертава, че в изследването си той ясно се разграничава от официалната позиция на ислямската религия за Исус, т.е. той пише не като мюсюлманин, а като учен. Според исляма Христос е непорочно заченат, но не е бил разпънат на кръст – Аслан опровергава това търдение в книгата си. Той смята, че именно разпятието като форма на смъртно наказание през първи век в Палестина ясно показва кой и къкъв точно е бил Исус. Само хора, представляващи реална опасност за политическата стабилност на Римската империя, са били наказвани с разпъване на кръст. Следователно Исус е бил бунтовник, опитал се е да промени съществуващия по онова време имперски ред.

В книгата си Аслан пледира най-после да се вземе насериозно онова, което преди около 2 000 години римляните, без следа от ирония, написват върху разпятието: "Исус от Назарет, цар на юдеите". Историческата фигура на Исус произхожда, според Аслан, не от Витлеем, а именно от Назарет – той е дърводелец, т.е. числи се към низшата социална прослойка. Вероятно е бил неграмотен – като повечето израелци по онова време. Разпнат е на кръста, защото се самообявява за "цар на юдеите".

Исус - такъв, какъвто го описва Аслан в книгата си - е националист, който не дава и пет пари за не-евреите. И в никой случай не е миролюбец, който ударят ли го по едната, подлага и другата си буза. "Идвам не с мир, а с меч" – цитира авторът Евангелието по Матея от Новия завет. Ако би възкръснал днес отново, Исус щеше да е не кротък равин, а дългобрад ултрас с кипа, който иска да прогони палестинците от Западния бряг, твърди авторът.

Само че как се съчетава това с библейски изрази от рода на: "Моето царство не е от този свят"? – Те са съчинени по-късно, смята Асан. Списвателите на Новия завет са се опитали по такъв начин да отклонят вниманието на римляните от Исус като смутител на реда и да го представят повече като миролюбец, защото и техният собствен живот е бил застрашен.

Само едно нещо отличава Исус от хиляди други месии, пророци, националисти, фанатици, кръстосвали по оново време земите, които римляните наричали тогава палестински - това, че след смъртта му Христос не е забравен. Заслугата е на апостол Павел, в чието Евангелие разпятието е изтълкувано и възвисено като пожертвователна смърт, изцелила човечеството от греховете му.

Към книгата на Реза Аслам могат да се отправят, разбира се, редица дребни и по-едри забележки. Това обаче не променя факта, че тя е едно сериозно изследване върху историческия образ на Исус Христос, гласи оценката на в. Ди Велт.