Бежанци, бягащи от жесток кръвопролитен конфликт, трябва да напуснат българско село, защото то е с една от "НАЙ-ЧИСТИТЕ ЕТНИЧЕСКИ" принадлежности.

С тази шокираща формулировка, която по-скоро ни връща към епохата на нацизма и етническите конфликти в бивша Югославия, кметът на село Розово Теодора Георгиева се обръща към кмета на Казанлък Галина Стоянова. Искането е да не се допуснат на територията на селото 17 сирийски бежанци.

Градоначалникът на Казанлък веднага отказва да издаде адресна регистрация на бежанците. Отказът е в пълно противоречие на закона, тъй като те са с редовни документи и са били проверени от полицията. 

БГНЕС публикува пълния текст от скандалната докладна:.

"Село Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък. На 24.04.2014 г. на територията на селото бяха настанени 17 сирийски граждани. Това доведе до спонтанна реакция от страна на населението, което събирайки се пред имота, в който са/настанени бежанците, изразиха своя протест и негодувание от факта за новозаселилите се. За кратко време бяха събрани множество подписи от жителите на селото против настаняването на бежанците на територията на нашето село.

Изразявам силно притеснение от факта, че напрежението ще ескалира и последствията ще бъдат крайно непредвидими, както за сирийските бежанци, така и за местното население.

С уважение

Теодора Георгиева

Кмет на с. Розово

Докладната записка е адресирана до г-жа Галина Стоянова, кмет на Казанлък"