Има положителна промяна през последните години, все още българинът остава далече от информационните технологии и връзката със света по електронен път. Делът на българските граждани, които никога не са влизали в интернет е 42%, обяви Националният статистически институт. Има промяна през последните години, защото през 2006 г. този процент е бил 70. Най-изостанали в това отношение са хората в Северозапада - 56%. Вече половината домакинствата в страната имат достъпът до интернет и за последните 8 години те са се увеличили близо пет пъти. Нарастват компютърните умения - от 2006 г. насам двойно се увеличават лицата, които могат да свързват или инсталират други устройства към компютъра (принтери, модеми и т.н.), както и да архивират файлове. Въпреки това в момента делът на българските граждани, които никога не са влизали в интернет е 42%.

Според НСИ малък брой българи ползват интернет, за да контактуват с институциите- само 26,6%. Но през 2008 г. тези хора са били почти три пъти по-малко.

Повечето хора, които сега посещават страници на институциите в интернет, го правят, за да прочетат и набавят информация. Малцина са онези, които теглят формуляри, бланки, връщат ги по електронен път попълнени и т.н. Малкият дял на тези хора се обяснява със слабото развитие на електронните услуги.

Съвсем малко са хората, които пазаруват онлайн. Само 9% казват, че през последните 12 месеца са поръчвали стоки или услуги за лични нужди. Най-висок е делът на търговията с дрехи, спортни стоки, поръчки на екскурзии, хотелски резервации и покупки на учебни помагала. Около една трета от предприятията в България ползват електронни фактури.