Красивата Джейлян се върнала от германския град Касел в Джебел заради момче, но връзката не вървяла.

„Защо, дъще, защо! Защо се върна от Германия? Какво толкова търсеше тук? Смъртта ли?", тези въпроси задаваше ридаейки майката на Джейлян. Тя се върна в неделя призори от германския град Касел, а в ранния следобед погреба дъщеря си и внучката Джейда.

„В Германия Джейлян чувстваше липсата на приятелите. Поне това споделяше. Преди време се върна заради момче от Джебел, в което беше влюбено. Той също имаше чувства към нея, но странно като излизаха навън, той не я държеше за ръка. Срамуваше ли се, страхуваше ли се – не знам. Това промени и чувствата на Джейлян към него. След мъжа си Орхан тя голяма любов нямаше", твърди пред 24rodopi.com младо момиче от Джебел, което също е било в компанията на Джейлян и Мерт. То също е било сред разпитаните в събота срещу неделя, когато в 1.00 часа като обвиняем за двойното убийство бе посочен 18-годишният Мерт Мехмед.

На този етап има признание на тийнейджъра пред прокурор, но десетки са и назначените експертизи, които тепърва ще трябва да разяснят по-детайлно престъплението.

По окървавената брадва, която убиецът скрил зад гардероба, имало коса от двете жертви. По ръцете и коленете на задържания за двойното убийство са открити охлузни рани, които са били причинени при прескачането на терасата на жилището на Джейлян.

Двамата са се познавали добре, което личало и от мобилните комуникации между двамата. След убийството обаче Мерт е поставил в мобилния си телефон нова сим-карта, от която няма нито едно позвъняване към Джейлян. Мерт не бил подготвен да отговаря на въпросите за сим-картата и се огънал през разпитващите го. До този момент „черната бройка" от 11-те приятели на Джейлян се очертавала Г. А. Тя закарала на 15 април Джейлян в Англия, като никой не знае какво са правели двете там. Г. А. финансирала пътуването със самолет и престоя там. Джейлян се върнала на 17-ти и споделила пред най-близката си приятелка, че е много разочарована от това, което видяла в Англия.

Мерт бил един от последните разпитани. Той разказал в детайли как извършил убийствата. Прибрал се вкъщи, скрил брадвата, хвърлил дрехите си в легена за пране и си легнал да спи.
"Картината в стаята беше ужасяваща, стените целите опръскани в кръв. При разпита младежът обяснил, че посегнал на детето, защото изненадващо се събудило и почнало да плаче", заяви окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров.

За този вид престъпление законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Именно до живот зад решетките ще поиска обвинението, обяви окръжният прокурор Светлозар Лазаров. По думите му най-вероятно ще бъде променена и квалификацията на обвинението в "грабеж, придружен с убийство по особено жесток начин". От прокуратурата ще настояват и за постоянна мярка „задържане под стража" на Мерт Мехмед.