Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов обжалва дисциплинарното уволнение, което му наложи ВСС и иска да стане адвокат. Това каза той пред БГНЕС.

"Размера обжалвам, размера на дисциплинарното наказание, вида му. Просто не исках да бъда уволнен дисциплинарно, аз си бях подал оставката много преди да се образуват това дисциплинарно производство. Обжалвам вида на наказанието – дисциплинарно уволнение", посочи Николай Кокинов. Той потвърди, че действително иска да работи като адвокат.

От сайта на ВАС става ясно, че делото е образувано на 7 август от Върховният административен съд и е срещу решението на Висшия съдебен съвет. На 11. 07. тази година кадровиците взеха решение, на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов да бъде наложено дисциплинарно наказание - освобождаване от длъжност. Освен, че беше уволнен дисциплинарно, Кокинов няма да има право и да получи обезщетенията, полагащи се по закон за напускане на съдебната власт.

ВСС реши да уволни Кокинов заради случая със скандалния запис на разговор между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов. Разговорът е от средата на април и правен в дома на Борисов в Банкя. От него стана ясно, че Бойко Борисов е научил от Кокинов за резултатите от прокурорски проверки, преди да са обявени от прокуратурата.

След като излязоха записите юристи казаха, Борисов, Найденов и Кокинов са извършили тежко престъпление. Прокуратурата обаче намери данни за престъпление за записите в Банкя единствено на все още неизвестен извършител, който е направил записите, но не и за съдържанието. В разговорите в Банкя юристи откриваха поне 5 престъпления - сред тях - възпрепятстване на наказателно преследване, търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация, злоупотреба с европейски средства, незаконно подслушване. Въпреки това, прокуратурата откри данни само за едното – незаконното подслушване. След като записите стигнаха до медиите, Кокинов подаде оставка като градски прокурор.