Затяга се контролът върху автомобилите на газ. В момента няма официален регистър на колите в България с монтирани газови уредби. Наредба на транспортното министерство предвижда ситуацията да се промени, а контролът върху сигурността на газовите уредби да не е фиктивен.
В един от официалните сервизи за монтиране на газови уредби у нас се оказва, че никой не знае колко са колите на газ в страната. Според досегашната статистика от годишните технически прегледи (ГТП) автомобилите на газ са около 200 000. Според данните на сервизите обаче близо милион българи карат на природен газ. 95% от бутилките тях са допълнително, а не фабрично монтирани. Не е ясно и колко от тях са потенциално опасни. Контролът върху тях в последните 2 години е силно занижен, съобщава bTV.

Асен кара на газ от 9 години. Изчислява че му разходите му са наполовина спрямо бензина и не смята да сменя горивото. Прегледите на газовата уредба сега са задължителни само ако в талона на колата е отбелязано, че има газ. Това обаче се случва рядко. Според монтьори близо 30% от газовите уредби са потенциално опасни, тъй като не се монтират според изискванията.

Новите правила предвиждат където и да се монтира газовата система, след това колата да минава проверка в пункт, където се правят и годишните технически прегледи. Според бранша обаче наредбата решава проблема половинчато.

„Докато не се обхванат и сервизите на регистрационен режим и да се изисква техническа компетентност, нещата не са решени докрай”, смята Георги Илиев, зам.-председател на Български автогаз сервизи.

Дори наредбата да остане в сегашния си вид, след година транспортното министерство се надява да е наясно и за точната бройка на колите на газ у нас.

Промените в наредбата трябва да влязат в сила от 1 септември. През това време сервизите трябва да се подготвят, както технически и така и експертно. Поне засега поскъпване на ГТП не се предвижда. От бранша не изключват и тази възможност. В момента струва средно между 30 и 50 лева. Като и сега, ако колата има газова уредба, струва с около 5 лева повече. И след промените държавната такса няма да има.