Руските работници ще излязат на шествие на Червения площад на 1 май за първи път от 1991 г. Тази съветска традиция ще бъде съживена на фона на вълната от патриотизъм, обхванала страната.

"Крим се върна в Русия, а профсъюзите се връщат на Червения площад", каза Сергей Чернов, председател на федерацията на профсъюзите в Москва.

Международният ден на труда, 1 май, е ключова дата в съветския календар, съставен след болшевишката революция. През последните години на СССР празненствата бяха със сложна организация. Партийните лидери бяха начело на редиците маршируващите спортисти, войници, земеделски работници и работници от фабриките от мавзолея на Ленин на Червения площад, залят с червени знамена. През последните години демонстрациите на 1 май бяха изведени на московската магистрала.

Решението за възобновяване на демонстрациите на легендарния Червен площад, който се намира до Кремъл е поредният опит за съживяване на съветския патриотизъм. "Тази година демонстрацията ще бъде също така антифашистка, предвид ситуацията край нашите граници", каза организаторът на събитието Александър Шершуков, председател на политическа партия Съюз на труда.

Миналата година президентът Владимир Путин използва празника, за да съживи съветския медал "Герой на труда", който Сталин връчва на най-изявените работници.

Организаторите заявиха, че Путин е поканен да присъства на демонстрацията на Червения площад, но все още не е получен отговор.