Съдия-изпълнител ще пристъпи към принудително изпълнение на решение на Бургаския окръжен съд, с което на Национална спортна академия "Васил Левски" се връщат 2400 кв. м, част от водната учебно-спортна база в град Несебър.

В 10:00 часа на 14 август 2013 г. съдебният изпълнител ще въведе в имота ректора на Национална спортна академия "Васил Левски" доц. Пенчо Гешев, доктор.

БГНЕС припомня, че масивна постройка на няколко етажа е издигната на морския бряг във Водната учебна спортна база на НСА "Васил Левски" край Несебър. Освен, че е на пясъка, сградата е доста над 7.5 метра, максималната височина за сгради в зона А на черноморското крайбрежие по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Скандалът около нея започна още миналата година. Именно заради този строеж студентите от Спортната академия протестираха през пролетта на миналата година, а МРРБ и ДНСК направиха проверки на място и оповестиха, че всичко е законно. Тогава, обаче, тепърва започваха изкопните работи.

Строежът на сградите се осъществи от фирмата "Империал бул тръст" на популярния архитект Калин Тихолов и дългогодишния общински съветник от Несебър Георги Георгиев, който е и неин управител. Името на арх. Тихолов отново нашумя покрай скандала "Дюнигейт" с продажбата на държавна земя с пясъчни дюни. Той се оказа проектант на подробния устройствен план на продадения от държавата терен и кандидат - купувач за други два имота в съседство. Устройствените планове и за други спорни имоти и в Царево и Равда също са изготвени от него. Те твърдят, че са собственици на имот с No.51500.510.127 по кадастралната карта на гр. Несебър, с площ 6 декара. Фирмата има нотариален акт от 2008 година, по силата, на който е придобила 1/2 идеална част от имот, принадлежащ на двама души, наследили лозе от 6 дка в местността "Акротирия".