Бащата на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, издирван за шпионаж, съобщи, че е получил виза, за да замине "много скоро" при сина си, който намери убежище в Русия.

"Имаме визи (за Русия), имаме дата, която няма да разкрием, за да не се създава треска", съобщи Лон Сноудън пред американската телевизия Ей Би Си. "Възнамеряваме да видим Едуард много скоро и да му намерим адвокати, специализирани в обвиненията в шпионаж", допълни той.

Бившият консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който разкри мащаба на американското електронно наблюдение в цял свят, получи в началото на август едногодишна виза за престой в Русия, след като прекара повече от месец в транзитната зона на летище Шереметиево в Москва.

"Говорихме с руския му адвокат, който ни каза, че Едуард Сноудън е на сигурно място", каза още баща му и допълни, че не е имал пряк контакт със сина си. "Той естествено е изтощен. Нуждае се от време, за да се възстанови и да помисли за следващия етап", заяви Лон Сноудън.

Миналата седмица руския адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена заяви, че той ще бъде регистриран, както изисква руският закон, на мястото, където живее "на територията на Руската федерация", без да дава повече уточнения.