Финландската компания Nokia обяви Раджеев Сури за нов главен изпълнителен директор, съобщава „Ройтерс“.

Фирмата, която финализира сделката за 5,6 млрд. евро за продажба на хардуерния си бизнес на Microsoft миналата седмица, обяви, че новият президент ще влезе в длъжност на 1 май. Той ще заеме мястото на досегашния шеф Стивън Елъп, който отива в Microsoft.

Раджеев Сури до момента ръководеше звеното за технологичните мрежи на Nokia, което бе отговорно за 90% от продажбите миналата година. Той работи в компанията от 20 години, а е начело на отдела от октомври 2009 г.

За да задържат интереса на инвеститорите, от финландската компания съобщиха още, че ще разпределят допълнително 1 млрд. евро като дивиденти. Данните за първото тримесечие на 2014 г. пък показват, че оперативната печалба на фирмата се е увеличила с 9,3%. Очаква се ръстът да продължи с високи темпове. Освен това, от компанията смятат да намалят дълговете си с 2 млрд. евро, което ще й спести близо 100 млн. евро годишно от лихви.

Занапред Nokia смята да се фокусира върху мрежовите си услуги, картографските услуги, развитието на технологиите и отдаването на лицензи.