"Баумакс", изпадналата в затруднения австрийска верига магазини от типа "направи си сам", се договори с банките кредиторки за драстично преструктуриране на бизнеса си в няколко страни от Югоизточна Европа, включително България. В момента у нас веригата пусна обяви за сериозно намаляване на цените на почти всичките си артикули.
Това съобщава австрийската преса днес след среща на компанията с представители на банките, на които дължи над 1 млрд. евро. В цитираното официално съобщение се казва, че фокусът вече ще е върху търговията в обектите в Австрия, Чехия и Словакия, където са съсредоточени около 70% от бизнеса на групата.

В понеделник б дадена зелена светлина за мащабни съкращения на дейността в България, Турция, Румъния и Хърватия, където се трупат загуби. Сред посочените мерки са закриване на губещите обекти и продажба на някои видове дейност в следващите месеци.

В споменатите държави "Баумакс" има 37 обекта, а цялата верига наброява около 160 магазина. В България те са 8, в Турция - 7, в Румъния - 15, и в Хърватия - 7. Според неофициална информация, половината от тези обекти ще бъдат закрити.