Безценна колекция с произведения на изкуството, включително шедьоври на велики художници от 20-ти век като Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Джорджо Де Кирико, бяха иззети от известен мафиотски бос и са изложени за първи път в Южна Италия.

Над 100 картини, сред които "Ромео и Жулиета" на Дали и "Менекен" на Де Кирико, били конфискувани от "краля на слот машините" Джоакино Камполо след ареста му през 2009 г. Картините се съхранявали в банка три години, докато културното министерство, прокурори за борба с мафията и местни власти се договорят да направят изложбата "Изкуството се връща при изкуството" в музея на Реджо Калабрия, който беше затворен за ремонт в последните четири години.

"Освен значителната й артистична стойност изложбата е още по-ценна, защото незаконно придобито културно наследство се връща при публиката", заяви общинският съветник по въпросите на изкуството в Реджо Калабрия Едоардо Ламберти Кастронуово. Италианските власти съобщават, че Камполо натрупал състояние на стойност над 400 милиона евро чрез големи хазартни операции, видео покер и изнудване и притежавал международна имотна империя с домове в Париж, Рим, Милано и в скъпия сицилиански курортен град Таормина.

Прокуратурата за борба с мафията в Милано съобщи, че Камполо е тясно свързан с клана Ди Стефано, един от най-влиятелните в калабрийската мафия Ндрагета. Той беше арестуван и осъден на 16 години затвор за различни престъпления. Изглежда, че мафиотският бос е имал изключителна слабост към изкуството и не можел да устои да купува нови шедьоври за луксозните си домове.