24 бургазлийки са били продадени в сексуално робство през последните две години, сочат официалните данни на регионалната Комисия за борба с трафика на хора. В повечето случаи става въпрос за трафик в чужбина, пише burgasutre.bg.
Търговците на бели робини действат еднотипно. Обикновено те подмамват жертвите си чрез измама. Обещават на девойките добре платена и порядъчна работа, а на по-амбициозните гарантират дори и професионална кариера.

Когато момичетата пристигнат в чужбина се озовават в някой от долнопробните публични домове и всъщност разбират, че са превърнати против волята им в проститутки.

Общо 84 души от бургаска област са станали жертви на трафик през последните две години. Според секретаря на комисията Росица Янева най-голям е броят на жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация.

Статистиката сочи още, че Бургас запазва първенството си и по трафик на бременни жени с цел продажба на бебета. В повечето случаи това са многодетни майки от ромски произход, които продават бебетата си най-често в Гърция.

Тарифите за новородено започват от 3 000 евро и стигат до 30 000 евро. Майката-продавачка обаче взема само малка част от сумата, а останалите са за посредниците.

Най-малък е броят на жертвите с цел трудова експлоатация , едва 7. За 2012 година 684-ма души са станали жертва на трафик в национален мащаб.

Само 27 трафиканти са осъдените с влезли в сила присъди за този вид престъпление.

Седем от тях са се отървали с леки условни наказания. Според експерти това се дължи на факта, че престъплението трафик на хора се доказва много трудно. Не са малко и случаите, в които самите жертви отказват да съдействат на разследващите от страх от саморазправа.