Епохата на печатните медии залязва, но търсенето на журналисти не само, че не намалява, а расте, въпреки кризата. Медиите са нагледен пример за това, как технологиите унищожават старите работни места и веднага създават нови.

Неотдавнашната покупка на "Вашингтон пост" от милиардера Джеф Безос, натрупал своето състояние от интернет, накара анализаторите отново да спорят за бъдещето на отрасъла.

Традиционните медии ще бъдат погребани от новите технологии, а тълпите безработни журналисти ще ридаят върху руините на великите вестници от миналото, твърдят песимистите.

Изследването на професора по икономика от Харвардския университет Майкъл Мъндел показва, че плачът за армията от безработни репортери трябва да се отложи за неопределено време. Той е анализирал как се е променяла заетостта в печатната преса и броя на свободните места за журналисти от юни 2007 /в навечерието на Великата рецесия/ до юни 2013.

В края на 2008 заетостта и броят на вакантните места са започнали едновременно да се съкращават. Двата показателя са отбелязали спад с около 20%, пише "Финмаркет".

Според данните на Статистическото бюро по труда на САЩ от 2007 до 2009 броят на работещите в сферата на "новинарската аналитика, журналистите и кореспондентите" са намалели от 84 000 на 65 000 души.

Но в началото на 2010 показателите на заетостта и броят на вакантните места са се раздвижили, но в различни посоки. Броят на работните места в печатните медии е продължил да намалява. Страдащите от експанзията на "новите медии" вестници са уволнявали служители и след кризата.

Но като цяло търсенето на журналисти рязко е нараснало. Според статистиката на организацията на предприемачите Conference Board, през 2013 броят на свободните места за журналисти се е удвоил.

Данните на Статистическото бюро по труда също показват, че работещите журналисти са се увеличил с 25%. Към професията са се прибавили такива уточнения като "цифрова", "интернет" или "мобилна".

Какво се е случило?

Журналистите са спасени от настъпването на епохата big data. Появата на огромен обем информация в мрежата произведе революция в много отрасли.

Сега бизнесмените могат да планират своя бизнес, въз основа на анализа на милиони анкети на конкретни клиенти. Нещо, което те активно използват.

Банките започнаха да предлагат кредити, анализирайки потребностите на клиентите с помощта на социалните мрежи, измисляйки нови продукти, компаниите черпят вдъхновение от Фейсбук и Туитър.

За да се анализира терабайтите данни са необходими хора, които могат да работят с информация. По този начин новите технологии, разрушавайки традиционните медии, едновременно с това създадоха нови работни места за журналистите. Наистина характера на работата на репортерите се променя, но те както и преди са необходими на пазара.

Медийният отрасъл е първата лястовица, убеден е Мъндел. В бъдеще ние ще видим много индустрии, в които иновациите са унищожили предишния начин на работа. Но те веднага ще създават нови работни места, така че професионалистите не трябва да съжаляват – те няма да останат без работа.