Норвежкият премиер Йенс Столтенберг прекарал един следобед, работейки инкогнито като таксиметров шофьор в Осло, разкри самият той.

Столтенберг заяви, че искал да чуе какво мислят норвежките избиратели, а такситата били едно от малкото места, където хората споделят истинските си възгледи. По време на смяната си през юни той носел слънчеви очила и униформа на таксиметров шофьор от Осло и разкривал самоличността си, само ако бъдел разпознат от пътниците.

Разговорите му с клиентите били снимани със скрита камера. Видеата, заснети в сътрудничество с рекламна компания, били публикувани на страницата на премиера във Фейсбук и били включени във филм, който ще бъде използван в предизборната му кампания през септември. "За мен е важно да чуя какво мислят хората наистина. А ако има място, където хората наистина казват какво мислят за повечето неща, това е в таксито", заяви Столтенберг пред норвежките медии.

На някои от пътниците, които се появяват във филма, било казано да чакат таксито, без обаче да узнават кой ще кара, а други били избрани случайно. Повечето от тях бързо разбирали, че има нещо различно в шофьора им, като един дори заявил: "От този ъгъл наистина приличате на Столтенберг". На нито един от пътниците не се наложило да плати пътуването си.

"Аз съм доста известен в Осло, но обикновено седя на задната седалка", заяви норвежкият премиер пред вестник "VG". В повечето случаи разговорите бързо се насочвали към политиката. Премиерът от Работническата партия бил критикуван и за шофьорските си умения, като в един момент раздрусал рязко колата, когато опитал да натисне съединителя на колата с автоматични скорости, мислейки, че е спирачка.

Столтенберг е популярен в Норвегия, но обществени допитвания показват, че той изостава от опозицията преди изборите. Запитан дали би помислил да стане таксиметров шофьор на пълен работен ден, ако загуби изборите, той отговори: "Мисля, че страната и норвежките пътници в таксита ще бъдат обслужвани по най-добрия възможен начин, ако аз съм премиер, а не таксиметров шофьор".