Министърът на културата Петър Стоянович да се яви на детектор на лъжата, за да отговори дали върху него е упражняван натиск във връзка с решението за сключване на споразумение с "Индустриален парк София" за построяване на музей на авиацията на летище "Божурище".

Това поиска чрез декларацията от името на парламентарна група зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. "На 23 април на заседание на Министерски съвет по точка 22 от дневния ред министърът на културата поиска от Министерски съвет да бъде упълномощен да сключи споразумение с "Индустриален парк София" за построяване на музей на авиацията. Може ли един министър да се постави над парламента?", попита Велчев.

По казуса "Божурище" бе създадена и временна анкетна комисия към парламента. "Вече втори месец докладът на комисията стои на бюрото на председателя и не влиза в зала", посочи Красимир Велчев.

"Дали този министър е толкова велик, по-добър министър от проф. Стефан Данаилов, от акад. Вежди Рашидов – предишните министри, които направиха всичко възможно да съхранят Божурище", попитаха от ГЕРБ и посочиха, че зад тази кауза стоят военни, граждански организации, които непрекъснато пишат писма до институциите.

"От тази трибуна бяха направени обвинения към мен за лични интереси към летището. Аз съм готов веднага да се явя на детектор на лъжата, да ми зададат всякакви въпроси", подчерта Велчев, след което призова всеки от 8-те членове на тази комисия да се явят пред този детектор на лъжата и да отговорят упражняван ли е натиск върху тях по отношение на взимане на решения.