Съвсем наскоро ефектната репортерка на Канал 3 беше уволнена от телевизията, защото не била отразила "правилно" протест на фермери пред Министерството на земеделието. Вината й била, че не дала думата на министъра. В солидарност и веднага след нея оставка подаде и лицето на Канал 3 Сашо Диков. Петя е по-скоро известна със спортните си репортажи, но понеже в тези бунтовни времена се насочи към фермерската тема, ще я попитаме какво мисли точно по този въпрос. Впрочем кариерата на Петрова започва именно от спортния отдел на вестник "Стандарт".

- Петя, какво е твоето отношение към скотовъдството в България?

- Имаме развито скотовъдство, но животните са намалели със 70 процента въпреки "грандиозните" ни грижи за тях. Иначе аз доказано се разбирам с животинчета по-добре, отколкото с хората! Едно животно никога няма да те нападне безпричинно! За хората... не ми се говори, уморих се вече. Но няма да се откажа, светът е едно прекрасно място, което ние само трябва да пазим и обичаме. А ние само разрушаваме! Много тъжно става, свят на консуматори... Ако сме обичани и здрави, не ни трябват яхти. Само че докато го осъзнаем, и животът свършва.

- Дали се увеличи броят на кравите, магаретата и овцете след вашето уволнение от Канал 3?

- Ха-ха, напротив, намаляха. А с махането на Де минимис* за животновъдите ще намалеят още и ще ядем само замразено месо на нашите години и мляко, направено от палмово масло, което нашите тела не могат да абсорбират и се отделя по кръвоносните ни съдове като холестерол, а после получаваме инфаркти! И това е много лошо за нас!

- Да си продължим земеделската тема. Като се връщахме с Васко Кръпката от Каварна, където открихме паметника на Гошо Минчев, край Шумен черешите бяха по 1,20-2 лв., а като се прибрахме в София, са 4,20. Ти, като експерт по земеделието, как си обясняваш този безспорен факт?

- А пък ние с моя добра приятелка и шефка на браншовата организация на животновъдите Пени Христова обиколихме близо 100 ферми за два дни и аз исках да разбера как изкупуват литър истинско краве мляко по 40 стотинки, а го продават на 2 лева неистинско! Как фермерите правят истинско сирене без палмово масло, нямат откъде да го вземат и то струва 3 лева, а аз и ти купуваме истинско в магазините по 14 лева! Прекупвачи! Хора, които искат да печелят на гърба на бедните и успяват! Даже тези фермери във Видинско, например, нямаха пари и за хляб, но бяха горди българи и добре че тогавашният премиер Борисов се заинтересува от тях и се опита да реши проблема. А говорим за сирене, което дори еврокомисар Йоханес Хаан определи като перфектно и си спомняше след година за него. Дано помни България с хубавото сирене, а не с гафа на министър Папазов, който го изнерви и принуди да дава специален брифинг...

- Защо ние всички в България трябва да се "измъкваме" от нещо, защо няма правила или ако има, кой не ги спазва?

- Ами ти винаги ли ги спазваш? Ние сме готови да видим как другите не спазват правилата, ама ние можем и да не ги спазваме! Готови сме да смачкаме хора за минимални прегрешения и като си отидат, се сещаме колко са добри, а трябва да уважаваме всички, защото всеки е грешен, нали?

- Как се чувства един обиден човек, при това несправедливо? Кое е това, което имаш да кажеш, ама го стискаш?

- Не знам... Първите две седмици си седях и си плачках, исках да се скрия от целия свят. Искам да им кажа, че не им се сърдя на хората, които го направиха. Тях Бог ще ги съди, макар да знам, че на "Позитано" не вярват в тия неща.

- Защо реши да ставаш точно спортна репортерка, земеделието очевидно те влече?

- Ами разбрах значително по-късно, че природата е най-важното нещо! Както съм казвала на Диков, който твърдеше, че отговарям за буболечките, аз го питах - кой решава, че една буболечка е по-важна от мен? Ами ако буболечката е последната от вида си? И защо трябва да нараняваме други живи същества?

- Какво общо има Сашо Диков с твоята кариера?

- Научи ме на всичко в телевизията! Научи ме да не се гъна. Ако се бях научила да слушкам, можеше да нямам проблеми. Ама нямаше да имам съвест и достойнство. Майката на момчето, което се запали и от него почна арабската пролет, каза веднъж: без храна можеш да живееш седмици, без вода няколко дни, но без достойнство не се живее и секунда! Аз съм му благодарна на Сашо, и за това, че ме защити, но той наистина щеше да го направи за всеки друг, ако му бяха скроили такъв номер.

- Осъзнаваш ли, че си звезда за един ден, какво ще правиш занапред?

- Не осъзнавам, мисля си, че съм си нормален човек, тормозещ в момента всички, които ме обичат!

* Минимален размер на финансова помощ от държавата, който е различен за отделните браншове в селското стопанство

Диков: Петя е свястно момиче

"С Петя Петрова се бяхме разбрали до 1 август да не коментираме нищо. Заради очаквания разговор със собствениците. Не съм правил опит да я уреждам на работа където и да е било. Един главен редактор на вестник обаче ме попита: имам ли нещо против да я вземе. Казах, че нямам. Какво е станало не знам. Петя е особен човек. Тя настина е заклет фен на Бойко Борисов. Само че мнозина от неговото обкръжение са пропищели от нея. Защото тя му казва нелицеприятни неща за много от герберите. Петя може да е всякаква, вземат я на подбив, най-вече заради гръдната обиколка, но тя е истински, свестен и честен човек. Имал съм скандали с нея, когато не си е свършила работата, но не е имало случай да прави поръчкови материали. Включително и на ГЕРБ".