Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Росен Плевнелиев върху поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Със 127 гласа "за" и нито един въздържал се или против депутатите окончателно приеха поправките в закона, които регламентират изискванията към собствениците на земеделски земи, начинът за придобиване на такива, а също така изменят реда и условията за отдаване под наем на пасища и ливади и създават гаранции те да бъдат отдавани на реални животновъди, а не на фиктивни собственици.

Против ветото гласуваха депутатите от "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а народните представители на ГЕРБ не взеха участие в гласуването.

"Не се въвеждат никакви ограничения върху българските граждани, защото всеки български гражданин е пребивавал поне 5 години в България в своя живот и опасенията на президента са напълно неоснователни", подчерта председателката на земеделската комисия Светла Бъчварова. Нормата може да засегне единствено хора, които наскоро са придобили гражданство, обясни тя във връзка с един от оспорените текстове, отнасящи се до изискването за уседналост към потенциалните собственици на земя в България.

По отношение на твърдението на президента, че се ограничава правото на установяване и на свободното движение на капитали Бъчварова отбеляза, че разпоредбите на закона осигуряват напълно еднакво третиране и равни възможности за придобиване на право на собственост върху земеделски земи на българските граждани и на гражданите на другите държави-членки на Европейския съюз и не въвеждат дискриминационни критерии, основани на гражданство, произход или на друг признак на лицата, каза Бъчварова. "Приет е напълно обективен критерий, на който могат да отговорят всички граждани на съюза и който не е свързан със статута, признаците или качествата на физическите и юридическите лица", посочи тя.

Още по време на заседанието на комисията по земеделие Бъчварова посочи, че след получаване на мотивите на президента за налагане на вето върху закона, в комисията са постъпили становища от Националната асоциация на зърнопроизводителите и от Националния съюз на земеделските кооперации в подкрепа на оспорените текстове. Освен това от Министерството на земеделието и храните са предоставили предложените промени на Европейската комисия за разглеждане по време на обсъждането на закона и по тях не са били изразени никакви резерви.

Предложението за увеличаване на уседналостта от 3 до 5 години дойде от "Атака" и не сме съгласни с мотивите на президента, каза Гален Монев от групата на "Атака". Националистите не са съгласни с мотивите на президента и са категорични, че с предложените от тях поправки се защитава българска земя, поради което ще гласуват против ветото. "В комисията се обединихме, че тези мерки са необходими и считаме ветото за абсолютно безсмислено", каза Монев.

От "Атака" в лицето на зам.-председателя на партията Десислав Чуколов отправиха тежки критики към президента и подхода му при налагане на вето. Националистите призоваха ръководството на Народното събрание да направи всичко възможно, за да осигури присъствието на Плевнелиев в залата, когато се разглеждат върнатите от него закони.

"Нека бъде тук и да защити своята позиция, а не да го прави по този инфантилен начин чрез публикуване на страницата на президентството – това не е сериозно. Той трябва да бъде тук, да изложи аргументи и да се черви пред нас, а ако трябва ще му осигурим и едно "Лего", за да не му е скучно", посочи Чуколов.

Националистите се заканиха, че ще предложат и нови промени, като ще взаимстват опит от законите в Унгария, където например е забранено окрупняването на земеделската земя.