Ученик от България се нареди сред малкото пълни стипендианти на едно от най-престижните училища в САЩ. Само той и още трима кандидати са спечелили безплатно двугодишно обучение по програмата „Дейвис”.

Калоян Първанов е десетокласник от езиковата гимназия в Монтана. От страницата на Българската асоциация по четене научава, че може да продължи обучението си във Великобритания или САЩ.

„Програмата е за една година или за две години. И се оказа, че аз спечелих тази за две години, която не съм очаквал, че мога”, сподели ученикът.

Запознава се с условията почти в последния момент. Следва есе на английски език, в което разказва за себе си, а после - тест и дълго интервю пред 7-членна комисия. „Не знам с какво ги впечатлих. Смятах, че бях искрен. Показах, че имам желание да се развивам и да ходя напред”, казва Калоян.

Стипендията му за периода на обучението му е в размер на 115 000 долара. „Стипендията „Дейвис" е много престижна и се дава само на четирима кандидати от всички страни”, изтъкна директорът на гимназията с преподаване на чужди езици в Монтана Пенка Ненкова.

Във „Филипс академи", където Калоян отива, са учили баща и син Буш и създателят на морзовата азбука. „Ресурсите на училището са наистина огромни”, обясни бъдещият възпитаник на престижното училище.

Засега е избрал професията на хирург, но все още не знае къде ще работи. „Тайно таим надеждата, че един ден те ще се върнат”, сподели директорката на гимназията.