Разкритията на Едуард Сноудън за програмите за онлайн шпионаж на американската Агенция за национална сигурност (NSA) причиниха сериозни сътресения в дипломатическите среди. Действията на NSA обаче ще имат своя неизбежен отзвук и в IT индустрията.

Според анализ на ITIF (Фондацията за информационни технологии и иновации) американските компании за облачни услуги могат да понесат загуби на стойност до $35 млрд. като резултат от разкритите дейности на NSA. Основната причина за това са европейците, които започват да търсят алтернативни доставчици на подобни услуги и намаляват доверието си в американските компании, които ги предлагат.

Според ITIF до 2016 г. индустрията за облачни услуги ще е бизнес за $207 млрд., като харчовете на компаниите и потребителите в нея ще се увеличат със сто процента. В оптимистичните си прогнози, фондацията очаква американските компани в сегмента да загубят 10% от външния си пазарен дял, което ще се равнява на $21.5 млрд.

Песимистичната прогноза е за 20% загуба, което ще е равно на $35 млрд. Главната причина за загубата са именно разкритията на Сноудън, тъй като самите услуги са достатъчно добри и достъпни, смятат от ITIF.

Анализаторите на фондацията споделят, че щетите, които скандалът е нанесъл на индустрията, все още не могат да се видят и преценят. Това ще се случва постепенно.

Самостоятелно проучване на Cloud Security Alliance, проведено през юни и юли т.г., обаче вече загатва за нагласите на пазара, съобщава онлайн изданието ZDNet. На въпроса дали биха използвали американски доставчик на облачни услуги и вбъдеще, 56% от анкетираните неамерикански организации отговарят отрицателно.

Според ITIF сега е много важна ролята на американското правителство, което бързо трябва да изясни ситуацията, да декласифицира информация и да намали максимално щетите от скандалите.