Досега се е приемало, че сложните елементи като златото, платината и оловото дължат произхода си на експлозии на супернови, но нова теория показва, че те може да произлизат от още по-екзотичен източник - сблъскването на неутронни звезди, съобщава онлайн изданието International Business Times.

По един или друг начин, всички химични елементи на Земята са с космически произход. Най-базовите, като въглерода и кислорода, се формират в сърцевината на звезда, благодарение на високото налягане и температура. При по-сложните елементи, като златото, неутронните звезди са по-вероятен източник.

На 3 юни т.г., космическият телескоп на НАСА "Swift" наблюдава избухвание на гама-лъчи в далечна галактика от съзвездието Лъв. След преглеждане на космическия сектор, в който e видяно лъчението, учените откриват, че още нещо излъчва светлина на същото място. Причината за това e индентифицирана като остатъчни радиоактивни емисии от огромно количество тежки метали, които са се формирали от сблъскването на две неутронни звезди.

При сблъсък, някои от частиците на неутронните звезди са изстреляни в Космоса. Те съдържат голямо количество неутрони, което улеснява формирането на сложни елементи като златото. При юнския сблъсък е било създадено злато достатъчно да надмине 20 пъти масата на Земята. Според учени подобни сблъсъци на неутронни звезди произвеждат почти всички възможни елементи от Менделеевата таблица.