Ваканцията на къмпинг става все по-предпочитана за отпускарите. Средата на август е времето, когато местата за палатки и каравани са пренаселени. До края на месеца няма и педя свободно място никъде по Южното Черноморие. Почивката на брега на морето е романтична, но никак не е евтина. Разходите за нея се доближават до тези за ол инклузива, признаха запалени къмпингари.

Разрешението да опънеш палатка излиза по-скъпо от нощувка в хотел. Въпреки това заклетите къмпингари са готови на всякаква цена.

Едно от нещата, които са жизненоважни за тях, е колко близо до морето ще се разположат. Почиващи на "Градина" разказаха пред "Стандарт", че битката за първа линия започва още през февруари. Наемът е между 2000 и 3000 лв. от юни до септември. През останалото време собствениците трябва да изтеглят караваните си от плажа. Цената на трета линия е 1000 лв. В някои къмпинги мобилните домове остават цяла година. Собственици на каравана на Арапя споделиха, че броят 2 бона, за да може къщата им на колела да се пази цялата година. Там са по-благосклонни към окъснелите туристи. Има няколко собственици на парцели, които ги отдават под наем и все някъде ще се намерят два квадрата за поредната палатка. Мястото обаче със сигурност ще бъде доста далеч от вълните, защото атрактивните парцели отдавна са заети.

Голямото търсене вдигна цените и в Арапя, в момента места за палатки и каравани струват от 30 до 50 лева на ден. В култовия къмпинг "Златна рибка" край Созопол всеки ден прииждат туристи, които питат за свободни места. Теренче за каравана на първа линия там в момента струва 50 лв. на ден, а за палатка 35 лв. С 10 лв. по-евтино се таксува услугата за втора линия.

Като цяло летуването на палатка е далеч по-тънко от това на кемпер или каравана. Къщурката от плат може да се купи за 20-ина лева и може да бъде идеален дом, ако не вали дъжд. По-луксозните започват от 120 лв. Според експерти е много важна изолацията на пода. Ако няма такава, нощите край морето могат да са много студени. За да разположат палатка на къмпинг "Градина", отпускарите трябва да се бръкнат с 25 лв. на парцел. Върху него могат да се разположат 2-3 палатки. Техни обитатели обаче се оплакаха, че за къщите от плат няма място на първа линия.

Палатките в чужбина са малко по-скъпи отколкото у нас. В Гърция например място за къща от плат излиза от 6-9 евро на вечер. За тези пари туристите получават разклонител, право да ползват душове и тоалетни, които са добре поддържани. В южната ни съседка обаче е забранено да се пали огън. Глобите за нарушителите са 300 евро. Разпъването на палатка извън къмпинг също се наказва строго.

Не ходим на плаж, а живеем на него

Маргарита Николова, къмпингар

Къмпингът е философия, която се изповядва и от млади, и от стари. За все повече софиянци къмпинг "Градина" е мястото, където е подвижният им дом през лятото. А през август там се пренася купонът. В повечето случаи той продължава до изгрев-слънце. Къмпингът за старите къмпингари е раят, където се чувстват свободни, както казват - да си почиваш с "нищо правене". А попиташ ли ги колко е часът, ти отговарят: "Някъде началото на август". За младите е страхотното място за купон. А заливът срещу остров Свети Иван е наситен с барове, ресторанти и капанчета, където всеки може да намери своята музика и кътче да бъде себе си. Да си къмпингар вече не е страст да участваш в някакъв сървайвър. Това е философия. За всеки тя е различна. Да си там - най-малко на 16.68 метра от прибоя, да не ходиш на плаж, а да живееш на него. Да си ограден от приятели, някои дори и да не познаваш. Къмпингарите са особена общност, която освен всичко се наслаждава на живота. Всъщност, ако говорим за икономическата страна на въпроса - къмпингът отдавна не е най-евтиният начин за лятна почивка. Караваните на първа линия най-често греят от лукс. Вътре са оборудвани по най-съвременния начин. Някои са дори с климатик и завидно кухненско оборудване. Палатките си остават удобният начин за летуване на младите. За всички има място. Само да е лято.

Въртят бизнес с гарсониери на колела

Находчиви собственици на каравани завъртяха бизнес на плажа. Някои от тях нямат възможност за дълги почивки, а трябва да избият наема за парцел. Затова дават мобилните домове под наем.

Цената е 30-40 лв. на ден, казаха къмпингари на "Градина". В кемперите и караваните има удобства, подобни на тези в хотелските стаи. Мобилните домове са оборудвани с тоалетна и баня, която туристите не делят с никой. Това е лукс за много от квартирите по морето, в които за цял етаж има една тоалетна и един душ. В домовете на колела има още климатик, телевизор, печка, хладилник и всичко останало, нужно за удобното прекарване на морето. Към всичко това се прибавя и привилегията да си сред природата.

Около 50 лв. на вечер излиза наемът на каравана или бунгало в къмпинг "Каваци". Но и там да се намери свободно място в разгара на сезона е мисия невъзможна. Проверка на "Стандарт" показа, че цената на караваните започва от 2000 лв. За тези пари може да се купи скромна къщурка на колела, стар модел. Луксозните тип гарсониера пък са по 20 000 лв. Кемперите са най-новата мания на баровците. Те са доста по скъпи от караваните. Цената им е 75 000 лв. Суперлуксозните са над 150 хиляди евро. Имат хол и кухненски бокс, тоалетна, душ-кабина и отделна спалня. Около 50 лв. на вечер излиза наемът на каравана или бунгало в другия известен къмпинг "Каваци". Но и там да се намери свободно място в разгара на сезона е мисия невъзможна.

Незаконни биваци никнат като гъби

Истински рейд от над 10 незаконни къмпинга задръстват Южното Черноморие. Доста от тях никнат като гъби след дъжд. Палаткаджиите се самонастаняват на различни, удобни за тях места. По неофициални данни нелегалните биваци сред природата са над десет. Местността Иракли, заливът Вромос край Черноморец и Корал край Царево са най-известните незаконни къмпинги. Хиляди туристи опъват там палатки всяка година. Само преди месец проверка на екоинспекцията установи, че в Иракли има 23 палатки, 7 от които на плажа, а останалите в частни имоти в гората. Според общинските наредби туристите нямат право да са извън място, обособено като къмпинг. Собствениците на крайбрежни имоти в Иракли отдавна заплашват, че ще блокират с живи вериги земите си.

"Тези хора, които вдигат бунтове и пишат жалби, не са еколози. Те са авантаджии, които са свикнали да летуват три месеца безплатно на море в чужда собственост. Елате да видите как т. нар. природозащитници си мият загорелите тигани в морето, ходят по нужда където им падне и оставят купища боклуци в гората и по пясъка. Онзи ден с един огън за малко да подпалят и гората", разказва един от собствениците на земя край Иракли.

Освен че създават куп главоболия на общините, незаконните къмпинги крият риск и от всякакви зарази и епидемии. Причината е, че в тях няма нито тоалетни, нито течаща вода, а вмирисаните остатъци от храна обикновено се изхвърлят в морето или в гората.