С 10 гласа "за" за 8 "въздържал се" парламентарната комисия по земеделието и храните преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев по Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

В изложението си председателят на Комисията по земеделието и храните Светла Бъчварова заяви своето несъгласие с мотивите на президента, че законът ще доведе до нарушаване на правото на ЕС, защото не позволява правата на европейските граждани да се уреждат в националното законодателство. Бъчварова подчерта, че не е съгласна и с твърдението, че законът ограничава на правото на свободно движение на капиталите.

"Критериите и изискванията са изключително точни и не е вярно твърдението, че са ограничени над 2 млн. български граждани, защото законът изобщо не техните права", каза още председателят на земеделската комисия. Тя подчерта, текстовете на закона са консенсусни, защото са приети със съгласието на всички политически партии.

Народните представители Цвета Караянчева и Владимир Иванов заявиха, че ГЕРБ не са съгласни с мотивите, посочени от президента, но няма да вземат отношение по закона.

Атака и ДПС също бяха несъгласни с аргументите на Плевнелиев. "Разбираема позицията на колегите от ГЕРБ, защото са поставени в деликатна позиция пред президента, но предложенията по закона бяха приети в комисията с консенсус. ДПС винаги е била против налагането на каквито и да било ограничения. Не сме съгласни с мотивите на президента и ще гласуваме против неговото вето, въпреки че имаме някои наши съображения по така гласуваните текстове", заяви зам.-председателят на Комисията по земеделието и храните Тунджай Наимов.