През предстоящата седмица редица лидери излизат във ваканция, а за други почивката продължава, припомня в. "Фигаро".

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна на остров Мартас  Винярд, където почива със семейството си всяка година. Той е отседнал в къща със 6 спални, като Сикрет сървис ще отцепи пътя водещ дотам, което вероятно ще породи недоволството на местните жители. Обама ще е на острова за 9 дни до 18 август. Вилата, която обитава се намира в град Чилмрак и стойността й е 7,6 милиона долара. Изгледът е към морето. В пределите й има и баскетболно игрище. Обама не планира публични изяви през ваканцията си, но ще бъде информиран за всичко, което се случва в страната и по света, посочи говорителят му Джей Карни. По време на почивката си Обама е придружаван и от новия си съветник по националната сигурност Сюзан Райс.

Руският президент Владимир Путин превърна ваканцията си истинско шоу. В края на юли кадри на президента на корабче редом с премиера Дмитрий Медведев или пък докато се къпе в пусти райони на Сибир обиколиха света. Сред тях беше и прочутият фотос, на който Путин държи уловена от него щука с тегло 21 килограма, заради която той се превърна обект на майтапи в интернет.

Във Великобритания британският премиер Дейвид Камерън си позволи четири ваканции, което дразни мнозина в момент, в който доста британци едва свързват двата края. В края на юли Камерън беше със семейството си в Португалия, след като в края на май той беше с половинката си на Ибиса. През август Камерън ще отдъхва още два пъти в Корнуол и в Шотландия.

В Германия три седмици преди парламентарните избори канцлерката Ангела Меркел си почива, без да се притеснява от предизборната битка. Популярността й е особено висока и поради тази причина Меркел си позволи 18 дни ваканция. Голяма част от тях тя прекарва в Сулден, в италианските Алпи заедно със съпруга си. Осемдесет и пет процента от сънародниците й нямат нищо против този дълъг отпуск.

В Испания премиерът Мариано Рахой също изпуска парата след скандал с финансиране на партията му. Той ще почива във вилата Каза де Алисия в Рибадумия, в родната си Галисия, в северната част на страната. Имотът се наема за 270 евро на ден и има три спали и басейн, както и 3200 квадратни метра градини. Там Рахой ще остане две седмици със семейството си, но преди това той е на посещение в националния парк Доняна в южната част на страната.

Италианският премиер Енрико Лета няма да почива. Днес той е в Баку за разговори на енергийна тема. Освен това заради усложнената политическа обстановка в Италия Лета предпочете плановете му за семейна ваканция в Марке на адриатическото крайбрежие да бъдат отложени за идната година.