Денят, в който водата на Ниагарския водопад спря да пада, е 30 март 1848 г. Според други източници - 29 ти.

Причината е проста - водата замръзнала. Само за ден, но наистина замръзнала. Очевидци разказват, че били стреснати от неочакваната тишина.

Сайтът niagaraparks.com разказва, че безводието продължило 30 часа. През това време най-големите смелчаци навлезли в коритото на реката и се разхождали по дъното й, други яздили коне. Часове по-късно силен тътен разтърсил земята и тонове вода паднали надолу от 50 метра височина.

Както по-късно било установено, силни и мразовити ветрове замразили водата в езерото Ери, от което извира Ниагара. Коритото било задръстено от ледени късове и водата дълго време не можела да пробие. 

Според различни свидетелства реката е замръзвала и друг път, като архивни снимки, публикувани в интернет, показват как това е изглеждало през 1912 г.

През по-студените и продължителни зими над реката се образува друг феномен - леден мост от замръзващата падаща вода и мъглата от пръски. Понякога дебелината на "моста" достига дори 6 метра и затова в миналото хората спокойно се разхождали по него, а търговците дори изкарвали сергиите си. Тази практика била прекратена през 1912 г., когато на 4 февруари ледът се пропукал и трима души загинали.

Ето как изглежда замръзналият водопад на видео, качено в платформата за споредяне youtube през 2009 г.