Пиърсингът, пуканките и напитките с лед са опасни за зъбите, предупреждава д-р Щайн Фрайър, бивш президент на Австралийската стоматологична асоциация.

Те повишават опасността от отчупване на зъби, увреждане на венците и нервите и от възпаления. Оралният секс, отварянето на бутилки или различни хартиени или картонени опаковки със зъби, както и държането и стопяването на лед в устата също са опасни, твърди специалистът, цитиран от австралийското електронно издание Illawarra Mercury.

Алкохолът, енергийните и газираните напитки, пушенето, наркотиците също са рискови и увеличават риска от рак на устната кухина. Стоматологът съветва всеки да следи за хигиената на устата, включително какво яде и пие.

"Зъбният емайл е най-здравата тъкан в човешкото тяло. Но и тя може да бъде увредена. Зъбите не трябва да се използват като инструмент. Що се отнася до пиърсинга, той може да доведе до травмиране на нерви, онемяване, нарушения на речта, загуба на способността да се разпознават вкусовете. Това влияе и върху мимиката на лицето. Хората с пиърсинг трябва често да ходят на зъболекар", твърди д-р Щайн Фрайър.