Всяко пето дете е тормозено в интернет, съобщава британският в. "Гардиън", като се позовава на ново проучване на общественото мнение.

Анкетата на британското Национално дружество за превенция на жестокостта към децата показва пък, че 10 процента от младежите между 11 и 16 години всеки ден са обект на атаки от страна на така наречените интернет тролове.

От дружеството призоваха да се обмисли стратегия за борба с интернет тормоза срещу подрастващи. Призивите бяха отправени след серия от самоубийства на тийнейджъри заради тормоз в социални мрежи, включващ обидни коментари, разпространение на снимки от сексуални посегателства или заплахи за убийство и сексуално насилие.

Четири от случаите на самоубийства бяха на млади потребители на социалната мрежа, създадена в Латвия, ask.fm. Там например потребител написал на друг потребител, че го е включил в списъка си с хора за изнасилване. А друг потребител предупреждавал тийнейджър да си пази гърба, защото ще го изнасили.

Преди броени дни британският премиер Дейвид Камерън призова хората да бойкотират подобни социални мрежи. Той прикани и рекламодателите в такива мрежи да започнат бойкот.