„Все още не са проведени всички консултации, за да се види ще има ли и кога ще има заседание тази седмица. Очаквам мненията на председателите на парламентарните групи”, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков пред Нова телевизия.

Изавлението идва след като ГЕРБ внесе 77 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на НС до седмица заради ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

Миков реши да изпълни искането им и изпрати писма до всички лидери на парламентарни групи, с които да консултира кога да бъде свикано пленарното заседание.

Според председателя на парламента е реалистично парламентът да се свика в сряда. Все пак народните представители са достатъчно отговорни и ангажирани хора, заключи той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя това да стане по-рано – 11 или 12 август. Засега Миков не е получил становищата на другите парламентарни групи.

„Много лицемерно е да си блокирал закона, а сега толкова да тръпнеш кога ще се събере Народното събрание. Още повече, че около месец и половина той си направи ваканцията”, коментира още председателят на парламента предложението на Бойко Борисов.

Миков беше категоричен, че извънредното заседание на парламента няма да удължи депутатската ваканция.

Председателят на НС нападна държавния глава като нарече наложеното вето за актуализацията на бюджета „опит да се дестабилизира и правителството, и мнозинството, и управлението на страната”.
Аз смятам, че мнозинството ще успее да преодолее това изпитание и да продължи напред, заяви още той.