Гръцки екстремисти свалят регистрационните номера на колите на македонски туристи в страната. Само през последните няколко дни 42 коли с македонски номера са изцяло боядисани в червено, а на 32 от тях са откраднати и регистрационните табели.

Това сочи официалната статистика на македонското вътрешно министерство. Върху колите са слагат и лепенки с надпис: "Гърция не признава наименованието "МК". Надписите са на английски и гръцки. Нападения има почти във всички курорти, където има македонски туристи. Македонското вътрешно министерство е информирало гръцката полиция, но до този момент няма отговор.

В същото време десетки членове на неофашистката гръцка партия "Златна зора" посрещат с обиди македонските туристи още на самата граница. С огромни надписи "Македония е гръцка" екстремистите се опитват да затруднят преминаването на македонските туристи към гръцките курорти. Властите в Скопие официално поискаха правителството в Атина да премахне профашистките сборища, които създават напрежение и обиждат македонските граждани.

БГНЕС припомня, че поради спора за името между властите в Скопие и Атина, който продължава над 18 години, членството на Република Македония в НАТО и ЕС е блокирано. Неотдавна международният посредник Матю Нимиц предложи името "Горна Македония" за излизане от задънената улица. До този момент обаче няма официална реакция нито от кабинета на премиера Никола Груевски, нито от страна на неговия гръцки колега.

До момента 125 държави по света са признали западната ни съседка под нейното конституционно наименование - Република Македония.