Делото за задължително настаняване в психиатрична болница на майката на стрелеца от Лясковец Стефанка е прекратено и тя няма да бъде принудително настанена в психиатричната болница в Церова кория. Магистратите в Горна Оряховица решиха въз основа на показанията на свидетелите и експертизата на вещото лице, че баба Стефанка не се нуждае от допълнителни психиатрични изследвания и от лечение в специализирана болница.
Съдът на Горна Оряховица заседава повече от 4 часа и реши, че Стефанка може да се върне към нормалния си начин на живот и я освободи от задължителни прегледи и събеседване с психиатър, въпреки че не взема под внимание подписката, която тя донесе със себе си, в която повече от 100 човека са се подписали, че тя е напълно нормална и не е луда. Прокуратурата в Горна Оряховица обаче реши да обжалва решението на съда и в срок от 3 дни ще внесе нов иск, пак за психиатрична експертиза, вече в окръжния съд във Велико Търново.

На излизане от залата Стефанка със сълзи на очи каза, че синът й Петко няма подобрение, лежи в болницата в София и според нея едва ли ще оживее.