Мария Дивизиева, която е шефка на кабинета на премиера и живее на семейни начала с министъра на културата Петър Стоянович, е съдействала на магистратите Веселин Пенгезов и Петър Петров по европроекта, изпълнен от Военно-апелативния съд в София, за който на двамата бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване.

По  времето си като шеф на Дирекция ОПАК - управляващ орган на програма "Административен капацитет", Дивизиева е поела ангажимент пред бенефициентите по проекта, че отклонението от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и няма да бъде отчетено и санкционирано.

Така тя е прикрила изготвяне на документация със задна дата, която да доказва, че са проведени обществени поръчки за наемане на ИТ специалисти по проекта.
Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което подробно е описана историята на европроекта, действията на магистратите и повдигнатите им обвинения.
По неофициална информация от прокуратурата, изтекла в няколко медии, на Дивизиева ще бъде повдигнато обвинение.

Дивизиева коментира, че няма притеснения, тъй като е "изпълнявала задълженията си професионално и законосъобразно".
"Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването. Днес бях призована по телефона и тъй като съм в отпуск извън София впоследствие призовката получи моят технически сътрудник. Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая", каза още Дивизиева.