Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа търговската верига Практикер за нелоялно привличане на клиенти, сочи съобщение на сайта на комисията. Регулаторът е установил, че в магазините от веригата, както и онлайн чрез сайта на компанията, за „продължителен период от време“ са били продавани стоки под пазарната им цена, което е забранено от Закона за защита на конкуренцията.

За установеното нарушение на Praktiker e наложена имуществена санкция в размер на 83,6 хил. лева. Това представлява 0,1% от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2013 година.

Проверката на КЗК беше извършена по жалба на „Сторе“ ООД. Компанията, чийто основен предмет на дейност е електронна търговия, подаде оплакване заради цените на надуваемите басейни и аксесоари, които се продават в Praktiker.

От Praktiker изтъкват в своето становище до КЗК, че за да има ефект дъмпингът, той трябва да е бил прилаган достатъчно продължителен период и да бъдат реализирани значителни количества стоки, така че допълнително привлечените клиенти да повишат техния оборот и съответно да намалят този на техните конкуренти.

По отношение на посочените артикули това не е така, смятат още от компанията, и посочват, че четири (от общо седем посочени модела надуваеми басейни) са предлагани под себестойност в рамките на около месец – от 18 август до 9 септември 2013 година. Един от посочените басейни пък е продаван под себестойност от 24 юни до 22 септември 2013 година. Във всички тези случаи се касае за промоционални кампании.

В своя защита от Практикер изтъкват и факта, че за периода 1 януари – 31 декември 2013 година от продажбите на седемте артикула компанията е извлякла печалба, т.е няма как да са били продавани под разходите за производство и реализацията им.

След анализ на детайлната информация обаче КЗК постанови, че има нарушение на Закона за защита на конкуренцията и наложи санкция на компанията. Фирмата трябва и незабавно да прекрати тази своя практика, допълва още регулаторът.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.