Българите живеят затворени зад стените на апартаментите и къщите си, не обръщат внимание какво става около тях и така допускат да се случват човешки трагедии, които могат да бъдат предотвратени. Това каза в студиото на TV7 проф. Калин Гайдаров. Според него, трябва да променим собствената си координатна система, за да оказваме помощ и съдействие на нуждаещите се хора около нас.
Трагичните случаи от последните дни не са се случили просто поради стечение на обстоятелствата, те са били програмирани и заложени като бомби преди години и през цялото време е било ясно ,че има проблем и нещо ще се случи, смята психологът.

Според него, при драматични ситуации хората трябва да реагират, като членове на обществото всички имаме задължение в тази посока. Трябва да се съобщава на съответните институции, ако се види, че е застрашен човешки живот, смята психологът.
Той посочи, че при убийството в Джебел съседите са виждали посещенията на Мерт, усещали са, че има някакъв проблем, но никой не е предупредил полицията.

Случаят в Лясковец ситуацията е същата, продължи психологът. Той определи като "дезангажираност" поведението на съседите на убиеца на баретата, въпреки, че е било ясно, че има натрупване на проблеми, които могат да доведат до избухване на трагедия в един момент.

Възрастните хора са една от най- рисковите групи в България, особено ако имат и имущество, предупреди професор Гайдаров. Според него, те не бива да бъдат затваряни в отделни изолирани домове, а трябва да споделят опита си със своите близки, така ще бъдат и по-защитени.