Челябинският метеорит не е уникален, поне още 20 подобни на него застрашават нашата планета. Това твърдят испанските учени братя Карлос и Раул де ла Фуенте от мадридския университет Комплутенсе.

Астрономите са изучили орбитата на падналия в Урал космически обект преди неговия сблъсък с повърхността на Земята и са го сравнили с маршрутите на други известни астероиди със сходен размер. Вниманието на специалистите е било привлечено от 20 без да се броят малките обекти, чийто брой не може да се определи с точност.

Според братята де ла Фуенте много от тях имат еднакъв произход. Техен "баща" е гигантският астероид 2011 EO40. Преди около 40 000 години назад заради резките температурни промени и гравитационното поле той е започнал да се разпада на части. В резултат се е появил астероиден поток, който се движи между Земята, Венера и Марс, смятат експертите.

Именно от тази група космически обекти е излетял Челябинският метеорит. Учените не изключват това да се повтори и в бъдеще, защото всяко приближаване на астероиди до планетите от Слънчевата система не остава без последици, които могат да се проявят след десетилетия или даже столетия. Все пак това е само теория, макар много учени да я смятат за убедителна.