Екип учени от Университета в Единбург откри нова алтернатива на идеята за най-добрия приятел на човека. Те създадоха компютър със свежо чувство за хумор, който може да измисля и разказва шеги.
На този етап машината не може да съчинява дълги, хумористични истории, изразява се главно в кратки, афористични или забавно-провокативни коментари. Понякога предизвиква и конфуз сред събеседниците си с пиперливи или политически некоректни вмятания. Разбира се, има предварително написан и зададен репертоар от комбинации и теми, с които обаче може да борави свободно. Сред фигурират и шеги, специално за почитателите на технологиите като: "Харесвам кафето си точно както харесвам и войната - студени" и "Харесвам връзките си точно както харесвам и кода - отворени".
Създателите му признават, че имат още много работа по ошлайфането на чувството за хумор на тяхното устройство.
За да се усъвършенства, софтуерът му трябва да бъде доразвиван така, че да разбира културните специфики, разлики и особености на хората, обяснява един от създателите му Дейвид Матюс. Това ще е много трудно, но и важно да се работи в тази посока, защото като цяло ще позволи на компютрите и изкуствения интелект да разбират човека и да взаимодействат по-добре с него, смята той.